Porównywarka cen energii i gazu

Płyta indukcyjna a płyta gazowa

Płyty indukcyjne i płyty gazowe stanowią podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Większość z nas od lat używa kuchenek gazowych, jednak popularność gotowania indukcyjnego wciąż rośnie – płyty indukcyjne coraz częściej pojawiają się w naszych gospodarstwach domowych. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płyt indukcyjnych i gazowych, różnią się one nie tylko wyglądem, ale i funkcjonalnością, sposobem działania oraz ceną. Które urządzenie wybrać? Przede wszystkim musimy zastanowić się, czego oczekujemy od wybranego urządzenia oraz ustalić, czy zależy nam na wyglądzie płyty czy na jej funkcjonalności.

Zużycie energii – płyta indukcyjna vs. płyta gazowa

Przed zakupem płyty indukcyjnej lub płyty gazowej powinniśmy zorientować się, jakie koszty w zakresie zużycia energii generują obydwa urządzenia. Wydawać by się mogło, że więcej energii pochłania płyta gazowa (podczas gotowania tylko część gazu jest przekazywana do garnka, a reszta ulatnia się), jednak nic bardziej mylnego. Zużycie energii w obu urządzeniach jest porównywalne, pomimo że płyta indukcyjna prawie 100% wytworzonej energii (w tym wypadku – ciepła) przekazuje gotowanej potrawie i potrafi zagotować kilka litów wody w czasie ok. 3 minut, a na płycie gazowej ta sama czynność trwa trzy razy dłużej. Wprawdzie obie płyty zużywają tyle samo energii, ale ich cena różni się diametralnie: płyta gazowa to wydatek rzędu 300 zł, podczas gdy za płytę indukcyjną trzeba zapłacić minimum 1000 zł.

Różnice pomiędzy płytą indukcyjną i płytą gazową

Podstawową różnicą pomiędzy obiema płytami jest oczywiście sposób ich zasilania: płyta gazowa zasilana jest gazem z przyłącza gazowego lub z butli, którą co jakiś czas trzeba wymieniać. Dodatkowo posiadając płytę gazową musimy zadbać o drożne przewody wentylacyjne i regularne oczyszczanie palników gazowych (zalegające w nich zanieczyszczenia ograniczają płomień, co powoduje straty energii i wyższe rachunki za gaz). Płyta indukcyjna natomiast zaliczana jest do płyt elektrycznych, a podstawą jej zasilania jest prąd. Wykorzystuje się w niej proces indukcji, który polega na wytwarzaniu pola elektromagnetycznego (dzięki temu ciepło koncentruje się na spodzie naczynia, a sama płyta nie nagrzewa się). W przeciwieństwie do płyty gazowej, do wyczyszczenia płyty indukcyjnej wystarczy wilgotna szmatka. Należy pamiętać, że w przypadku płyty indukcyjnej niezbędny może być również licznik energii elektrycznej, który zmierzy ilość zużywanej energii.

prąd i gaz

Drożej, taniej – płyta gazowa czy płyta indukcyjna?

tani prąd i gaz

Droższa w eksploatacji jest oczywiście płyta indukcyjna: prąd jest droższy niż gaz (jeśli interesują Cię szczegóły, zajrzyj do naszej porównywarki dostawców prądu i gazu), w związku z czym utrzymanie płyty indukcyjnej może nas wynieść więcej niż korzystanie z płyty gazowej. Kupując płytę indukcyjną trudniej nam będzie oszczędzać energię. Inaczej jest w przypadku płyty gazowej: gaz wciąż tanieje, niektórzy dostawcy dają kilkuletnie gwarancje na niezmienność jego ceny, a stosując proste triki (takie jako gotowanie pod przykrywką i dostosowanie płomienia do wielkości naczynia) możemy skutecznie zredukować wysokość rachunków za gaz.

Wady i zalety płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna jest przede wszystkim bezpieczna: podczas gotowania nagrzewa naczynie, sama pozostając chłodną (nawet po dłuższym czasie gotowania). Jest prosta w obsłudze, a dzięki temu, że się nie nagrzewa, mogą jej używać nawet dzieci. Gotowany na płycie indukcyjnej posiłek nigdy się nie przypali, a jej płaska i gładka powierzchnia jest łatwa do wyczyszczenia. Płyta jest wygodna w użyciu, szybko podgrzewa potrawę, a ponadto odznacza się nowoczesnym i estetycznym wyglądem. Podstawową wadą płyty indukcyjnej jest jej cena (od 1000 zł) i ewentualne koszty, jakie generuje (czasem niezbędny jest zakup nowych garnków dostosowanych do działania płyty). Warto pamiętać, że podczas działania płyty indukcyjnej wytwarza się pole elektromagnetyczne, które może działać niekorzystnie np. na kartę kredytową (może ona ulec rozmagnesowaniu) lub na osoby z rozrusznikiem serca. W przypadku płyt indukcyjnych istnieje duże ryzyko awarii, której naprawienie wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Płyta gazowa – wady i zalety

Płyta gazowa należy do najczęściej wybieranych rozwiązań: niewiele kosztuje, jest tania w utrzymaniu, działa bez zarzutów przez wiele lat. Niektóre płyty gazowe wyposażone są w palniki umożliwiające gotowanie potraw w naczyniach o niestandardowym kształcie i rozmiarze. Do użytkowania płyty gazowej wystarczą najzwyklejsze garnki, nie musimy kupować specjalnych sprzętów. Największą wadą płyty gazowej jest możliwość przypalenia gotowanych potraw i niski poziom jej bezpieczeństwa (na płycie gazowej powstaje płomień, a palnik pozostaje gorący po zakończeniu gotowania) – to sprawia, że używanie jej przez dzieci jest niewskazane. Płyta gazowa wykazuje niską sprawność energetyczną, jest trudna w czyszczeniu i trzeba poświęcić więcej czasu, by coś na niej ugotować.

Płyta indukcyjna czy płyta gazowa – którą kupić?

Wybór pomiędzy płytą indukcyjną a płytą gazową nie jest łatwy: wszystko zależy od naszych możliwości finansowych, potrzeb i oczekiwań. Ważne, aby zwracać uwagę na to, które z urządzeń usprawni codzienne gotowanie, a jednocześnie będzie bezpieczne i wydajne. Istotne, by płyta nie generowała zbyt dużych kosztów – w rocznym rozliczeniu może okazać się ona nieopłacalna. Jeśli chcesz zaoszczędzić na prądzie lub gazie, a nie wiesz jak to zrobić, skorzystaj z porównywarki ofert PADO24 – tutaj dowiesz się, co możesz zrobić, by obniżyć rachunki za gaz i prąd oraz w jaki sposób zmienić dostawcę energii.

  • Aktualności